Jaap van Lagen wint voor thuis publiek


19-08-2018 Op een verraderlijk vochtig Circuit Park Zandvoort bleek Jaap van Lagen vandaag onbetwist de beste in de hoofdrace van de Duitse Porsche Carrera Cup. Gestart vanaf pole position reed de Edenaar soeverein naar zijn tweede overwinning van het seizoen. Een perfect einde van een sterk weekeinde, want een dag eerder bezorgde Jaap van Lagen het team van Förch Racing ook al de tweede plaats in de eerste race.

De Porsche Carrera Cup streek dit weekeinde samen met de ADAC GT Masters neer in Nederland. Een kolfje naar de hand van Jaap van Lagen, want op Circuit Park Zandvoort leerde hij autoracen. In de Porsche 911 GT3 Cup van zijn Poolse team opende hij met een vierde tijd in de vrije training en kwam tot een derde tijd in de kwalificatie voor de zaterdagse race.    ,,Het lukte niet om een vrije ronde te vinden", baalde de Edenaar. Het motiveerde de routinier om in de aansluitende kwalificatiesessie voor de hoofdrace op zondag alles uit de kast te halen. Van Lagen presteerde wat nog nooit eerder was gelukt met een Porsche Cup-auto: een rondje onder de 1 minuut 40, om precies te zijn 1:39.824. ,,Pole position met het snelste rondje ooit op Zandvoort. Dat vind ook ik nog gaaf hoor."

Nog meer succes waren er op zaterdag. Als derde gestart verschalkte Jaap van Lagen in de tweede ronde de Luxemburger Dylan Pereira buitenom in de Tarzanbocht om zo de tweede plaats over te nemen. Kort erna, in de achtste ronde, werd de race voortijdig beëindigd, nadat de Belg Glenn van Parijs op het rechte stuk zonder persoonlijk letsel op zijn dak was beland. Zo stond Van Lagen eerder dan gepland opnieuw met champagne op het podium.

In aanloop naar de hoofdrace, op zondag, miezerde het boven Zandvoort. In de opwarmronde heb ik daarom de achterbanden extra opgewarmd." De tactiek werkte, want Jaap kende vanaf de eerste startpositie de snelste start van iedereen. Het bleek de basis van een klassieke van-start-tot-finish overwinning.    Leider in het kampioenschap Thomas Preining plakte zestien ronden lang aan de bumper van Jaap's Porsche, maar kreeg nergens een kans. ,,Het feit dat de baan dan weer droger, dan weer natter was, maakte het best lastig. Maar het ging mooi", genoot Jaap van Lagen kort na de champagnerijke podiumceremonie. ,,Winnen voor eigen publiek, op Zandvoort, met mijn familie langs de baan blijft iets speciaals."

De imponerende tweede zege markeerde de zevende podiumfinish in zeven races: zes in de Porsche Carrera Cup en één in de Porsche Supercup. ,,Ik vind het een goed plan om deze reeks door te trekken. Volgende week race ik met Fach Auto Tech in de Porsche Supercup op Spa-Francorchamps. Ik zit in ieder geval lekker in mijn ritme", besloot Jaap van Lagen met een knipoog.

Bron: EdeStad  


Race zaterdag

De elfde en twaalfde race van de Porsche Carrera Cup Duitsland wordt gereden op Sachsenring in het weekend van 7 tot 9 september op de Sachsenring.


Wilt u Jaap van Lagen van dichtbij bekijken in de Porsche Mobil 1 Supercup, klik op de button voor meer informatie over de Porsche Mobil 1 Supercup.